Kritik på Facebook kan leda till sparken

Så var det dags igen. Förra gången var det en rektor på en skola som poserade mycket lättklädd, iförd en näsduk som skylde de känsligare delarna av kroppen. Vidare hade han på en bild en t-shirt på sig med texten NASA, här förkortning för "National Anal Sex Association". Han friades i tingsrätten, men domen är överklagad. Denna gång är det tre män som skrev av sig om sin arbetsgivare.

Avskedade direkt

En efter en kallades de in till chefen. Där fick de höra att de helt enkelt skulle lämna passerkortet och gå. Den 3 augusti skrev en före detta anställd på företaget Goexcellent ett inlägg på Facebook. “Undvik företaget”, skrev han. Vännerna satte igång att kommentera. Resultatet: En sida full med hårda skämtsamma sympatier och enligt arbetsgivaren – hot. Facebooksidan blev snart känd för chefen, som med en utskrift på bordet sa upp tre anställda. De anställda hade arbetat på Goexcellent i flera år.

Facket kluven

Beslutet är överklagat och Unionen försöker nu förhandla med företaget. Kommer de inte överens får förbundets jurister avgöra om det är värt att gå vidare till Arbetsdomstolen. ”Det är mina kollegor. Det är ingen rolig situation”, säger Malin Nordlund som är ordförande i den lokala fackklubben. Två är medlemmar i Unionen. ”Vi har haft anställda som kommenterat arbetsplatsen på bloggar och Facebook, men inte mot en person. De här kommenterarna var av en annan natur. Det är inte bara att man inte tycker om sitt jobb”, säger Malin Nordlund.

Företaget skrev en policy om sociala medier dagen efter uppsägningarna.

Vad tycker experterna?

Toivio Öhman som företräder rektorn som nämndes i början, menar att Arbetsdomstolen flera gånger tidigare markerat att det man gör utanför jobbet inte ska påverka anställningen. Professor Kent Källström vid Stockholms universitet tycker att det borde ha räckt med en varning. Själv tycker jag att medarbetarna gått lite långt i sin rätt att kritisera sin arbetsgivare, då man uttryckt sig rätt så hotfullt med raderna “As long as you shoot the fuckers and not the fuckees”. Att det är skrivet på Facebook är ingen ursäkt för att man ska kunna uttrycka vad man vill om sin arbetsgivare. Man är bunden av en lojalitetsplikt till sin arbetsgivare och ska därför vara försiktig i sin öppna kritik. Kritik ska framföras till arbetsgivaren direkt, inte via olika media.

Det är dock lite sent påkommet av arbetsgivaren att gå ut med en policy om sociala medier efter att man avskedat medarbetarna. Givetvis hade det varit bättre för allas väl och ve om den fanns på plats innan. Spontant kan jag hålla med arbetsgivaren om att man inte får tolerera vad som helst, men samtidigt varna för att man inte med hänvisning till lojalitetsplikten får avskeda medarbetare hur som helst. Man måste ändå sträva efter att ha högt i tak på företaget och inte kika för mycket på snabba Talibanlösningar, för se hur det går då.

Med bästa hälsningar
Kristofer Palmblad

Kristofer is probably the most professional and knowledgeable HR professional I ever met during my 30 years career.

– Ulf Hellgesson, Director Human Resources at Tele2

Kristofers kompetens på svenska arbetsrätten har gjort honom till mitt första val när jag behöver råd.

– Jan Sundberg, Director of Recruiting at Logica Sweden

It is always easy to trust Kristofer because he have right experience and know how to manage complex issues.

– Tomas Karlsson, HR Ledarskap, HR Partner