HR-Rådgivning

Här följer ett axplock med frågor och svar som Kristofer svarat på tex. i tidningar som DN, Metro, Shortcut och Campus.

HR-Rådgivning

Utvecklingssamtal

Vad bör jag tänka på vid utvecklingssamtal? Min chef har haft utvecklingssamtal med mig 2 gånger och varje gång frågar han: jaha och hur motiverar du att du vill ha löneförhöjning? Bör inte utvecklingssamtalet ge mer än så här?

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Jag upphör inte förvånas. Det finns en del oskrivna regler kring utvecklingssamtal. Bland det viktigaste – håll utvecklande samtal och blanda inte ihop detta med lönesamtal. Att ha ett ostrukturerat samtal då och då kallar jag inte utvecklingssamtal, i synnerhet inte om dom går med tongångar som “jaha, och hur motiverar Du…..” Jag föreslår att Du talar öppet med patronen… förlåt, jag menar din gode chef och ber att företaget satsar på att ta fram en välformulerad och genomtänkt frågemall anpassad för er arbetsplats och att ni utbildar era chefer i samtalsmetodik, genomförande och uppföljning. Jag har själv mycket god erfarenhet av genomtänkta utvecklingssamtal och att dom uppskattas av både medarbetare och chefer – och är utvecklande inte minst.

Lycka till och var ärlig om vad Du tycker till din chef

hälsningar
Kristofer

HR-Rådgivning

Lön nytt jobb – har ingen aning… ny bransch.

Hej!
Ska på intervju. Chef för kundcenter i kommun. Arbetet innebär att bygga upp, utveckla och driva ett effektivt kundcenter med bästa service och kommunikation. Personalansvar. för hur mga personer vet jag inte… en helt ny erfarenhet för mig. jobbet innebär mkt
Budgetansvar ingår. strategiskt och operativt ansvar. uppföljning av det mesta.
kvalifikationerna är cheferfarenhet och adekvat högskoleutb.
tacksam för svar inom kort.
mvh

Undrande

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej!
Lönenivån för chefer i kommun ligger på cirka

32-35 000 kr/månaden. Det beror dock på hur stor kommunen är och om det är tex. i Stockholm eller Göteborg – då är lönen något högre. Härutöver har många chefer även sjukförmån utanför det vanliga avtalet.

Med bästa
Kristofer Palmblad

HR-Rådgivning

Mindre löneökning än de flesta andra trots att chefen är jättenöjd med mig

Hej!

På lönesamtalet sade min chef att hon är jättenöjd med mig och jag är den som utvecklats mest (från början var hon tveksam med min prestation). Tyvärr fick jag ändå mindre än de flesta. Tror att det (delvis?) kan bero på att löneökningen sätts utifrån den lön man har och jag ligger lite lågt tror jag men jag har ingen möjlighet att påverka (känns det som) eftersom jag inte jobbar inom privat sektor. Kanske kan min mindre löneökning bero på att jag jobbar deltid? Dock jobbar jag 120% när jag är på jobbet men nu känns det som om det inte lönar sig att jobba hårt, tvärtom, jag känner mig stressad ibland…

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej!

Om du arbetar på en offentlig arbetsplats så är lönesättningen oftast lite mer formellt satt, där facket och arbetsgivaren på förhand gjort klart med lönepotter och fördelning som de närmaste cheferna inte alltid kan rå på.
I dit fall skulle jag absolut tala med din chef och säga att du upplever att du är värd bättre löneutveckling då du faktiskt anstränger dig mycket och går så positiv feedback från chefen själv. Det borde även märkas i plånboken, utan tvekan.
Att du arbetar deltid får inte vara anledning till att du skulle få sämre löneutveckling. Det står skrivet i en särskild lag mot diskriminering pga. deltidsanställning.

Men som sagt – börja med att tala med din chef. Om inte annat så kan din chef säkert påverka din löneutveckling till nästa gång det är dags (ett år går otroligt fort).

Lycka till med ditt arbete, lön och utvecklling
Med bästa
Kristofer Palmblad

HR-Rådgivning

Konkurs under studieledighet?

Vad gäller för mig om jag tar ut studieledighet och om företaget:

a) gör omorganisation under tiden?

b) gör uppsägningar under tiden?

c) går i konkurs under tiden?

Vilka rättigheter i min anställning har jag som tjänstledig?

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Generellt kan sägas att du i princip har samma ställning i din anställning när du är studieledig som om du var i tjänst.
Gör företaget en omorganisation som innebär att din tjänst försvinner har arbetsgivaren skyldighet att först förhandla med facket om förändringen. Finns inget kollektivavtal och/eller ingen är ansluten till något fackförbund gäller lagens regler. Om omorganisationen innebär att man måste minska på antalet anställda kommer du att hamna på en turordningslista där din anställningstid är avgörande för var på listan du hamnar. Har du kort anställningstid i företaget kan du då riskera uppsägning på grund av arbetsbrist. Den uppsägningstid du i så fall får är också beroende på hur lång anställningstid du har i företaget. Som studieledig har du inte rätt till lön under uppsägningstiden eftersom den löper under din tjänstledighet.

HR-Rådgivning

Löneförhandling

Hej. Arbetar på ett företag idag vars chef har inställning att alla får exakt enligt avtal vid löneförhandling (vi har inget kollektivavtal) så det finns inget att diskutera. Klart uttalat men jag vet också att vissa kan få andra ej synliga förmåner vid sidan om. Har bara arbetat en kort period på företaget så någon ökning är inte aktuellt just nu ändå. Känsn inte som att det finns något extra morot när inställningen är sådan.Medarbetarsamtal och kompetensutveckling är väldigt minimal, man är inte intresserad av att något får kosta. Känns på något sätt att jag hamnat fel då jag är intresserad av att ständigt utvecklas.Vilka tips finns att få och hur kan jag hantera en situation som denna? Jag har arbetat på antal företag men detta är det första där det är uttalat att inget får kosta.

Tacksam för svar.

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej!

Det finns inga lagar som reglerar löner eller lönesättning. Om företaget har kollektivavtal (vilket jag brukar rekommendera om man har flertalet anställda (25>). Dessutom finns andra fördelar med KA.dvs. man får fasta spelregler som årlig lönerevision på en viss miniminivå, försäkringsskydd, vettiga pensionsvillkor, god arbetsmiljö, krav på kompetensutveckling, ger en “seriositetsstämpel”, fördelar vid upphandlingar där många företag kräver att man har kollektivavtal för att vara leverantör osv.).

Det Du beskriver är rätt vanligt bland småföretagare som har rädsla för facket och tror att det bara innebär trubbel och att facket är deras motståndare, vilket sällan är fallet (jag har ändå hållt på med HR i ca 20 år) och hjälpt ca 200 företag med dessa frågor.

Att ingenting får kosta kanske beror på att företaget går dåligt eller att man är rädd att kostnaderna ska skena. Men det finns ett otal studier som visar på samma sak – Arbetsgivare som satsar på kompetensutveckling, utvecklingssamtal, årliga attityd/trivselundersökningar, strukturerade löneförhandlingar – Är mer lönsamma, har lägre personalomsättning, mer motiverade medarbetare och högre lojalitet. Detta kallas krasst – Personalekonomi. Alltså – arbetgivaren vinner på detta!!
Jag föreslår att du talar med din chef med trevlig ton och säger att du verkligen vill företagets bästa och att vi behöver satsa lite på våra mänskliga resurser. Det kostar ofta lite men ger oerhört mycket tillbaka.
Om företaget inte vill lyssna och ta detta till sig så kan du antingen höra av dig till ditt fack (om du är med i ett) som kan tala med din arbetsgivare om fördelarna med tex. kollektivavtal. Det andra alternativet är förstås att söka sig vidare till andra företag. Det finns idag ca 920 000 företag i Sverige…
Hoppas din chef och arbetsgivare lyssnar och tar till sig dina råd. Kom dock ihåg att konfrontation oftast inte är lösningen, utan en vänlig dialog.

Lycka till!

Med bästa hälsningar
Kristofer Palmblad

HR-Rådgivning

Rimligt konsultarvode?

Hej!

Jag har fått erbjudande att vara extern konsult (egen företagare) till ett företag inom arbetsmiljö. Företaget har två “ben” att stå på, där arbetsmiljö är det andra benet vilket ligger långt efter i verksamheten jämfört med det första (hälsa). Jag ska vara ensam ansvarig för arbetsmiljön och ta ansvar för utveckling av området och arbeta upp det till att bli lika stort som hälsodelen, samt ha kundansvar och utförande av utbildningar mm.
Företaget har stora kedjor som kunder och jag har visst säljansvar. Till att börja med kommer tjänsten att vara halvtid men kan ev komma att utökas. Jag har inga anställda under mig då det är ett relativt litet företag. Jag vet att det är lite knapphändig information men vad skulle du anse vara ett skäligt konsultarvode?

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej!

Om du ska gå in som konsult skulle jag rekommendera en “trappstegsmodell” där du tar mindre i timmen om du får många timmar och vice versa.
Kommer du att arbeta bara några få timmar i veckan bör du ligga högre i arvode. Jag rekommenderar att du har ett spann på ca 600 – 1500 kr i timmen, där du tar 600 i timmen om du får arbeta cirka heltid. Om du kommer arbeta enbart några timmar i veckan bör du ligga på ca 1200-1500 kr i timmen.

Tänk på att skriva ett leverantörsavtal/konsultavtal som reglerar försäkring, rätten till dina egna idéer/uppfinningar, ev. provision mm.

Lycka till

Med bästa
Kristofer Palmblad

HR-Rådgivning

Vilken lön kan jag begära som “General Manager”?

Hej, Kristofer!

Har möjligheten att bli General Manager för ett Internationellt företag.
Mitt största problem är… hur fastställer jag “prislappen” på mig?

Som konsult har jag arbetat för 800-1200:-kr/h… men nu är det en helt annan situation.

Ska jag räkna 220-240h/månad gånger 1.200:-kr?
Dessutom kommer jag att lokaliseras i ÖstEuropa, även risk för hot eller påtryckningar mot min familj… hur värdesätter jag det?

Tacksam för råd eller t o m ett rakt svar.

Med vänlig hälsning,
Peter T

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej Peter!

Titeln “General Manager” kan innebära i stort sett vad som helst när det kommer till antal anställda, unerlydande chefer, fabriker/enheter osv. Om Du rör dig kring de siffror du fakturerat för så kommer du upp i nivåer som är rimliga för interimslösningar (inhyrning på viss tid) för kvalificerade tjänstemän under längre tid (minimum ca 4 månader).

Talar vi om fast anställning så är spridningen enorm när det gäller General M.-tjänster. Vi talar då om ca 75-200 000 kr i månaden om det är större bolag. Men det beror på ansvar etc. som jag nämnt tidigare. Jag har jobbat mycket med utlandsstationerade svenskar och vill understryka hur viktigt att Du diskuterar med din familj – Ska dom följa med är det viktigt att dom får meningsfull sysselsättning (arbete, skolgång, social samvaro mm.). Detta är också något Du sedan ska ta med din arbetsgivare – att dom betalar för flytt, bohag, resa för familjen till nya landet, försäkringar mm. Östeuropa har sin charm, men också en annan kultur som inte passar alla svenskar. Läs på om landet och kulturen och tala med familjen. Återkom igen om Du önskar specifisera mer om land, hur stort ansvar Du ska ha så kan jag säkert ge dig närmare råd.

Med bästa hälsningar
Kristofer Palmblad

HR-Rådgivning

Hur stor lönehöjning kan jag förhandla för?

Jag försöker slå mig in i en tuff bransch. Jag är nyexaminerad, vet vad jag kan men också att jag har mycket kvar att lära. Efter min examen gjorde jag praktik på ett företag där jag senare blev erbjuden anställning. Det negativa är att lönen verkligen är jättelåg – men jag trivs på arbetsplatsen och känner att jag lär mig mycket.

Nu funderar jag lite inför löneförhandligen i vår. Hur mycket kan jag skäligen argumentera att min lön ska höjas med? Finns det någon slags riktlinje eller procentsats man kan gå efter? Jag har aldrig löneförhandlat förut och är tacksam för alla tips jag kan få!

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej!

Kul att du har ett jobb du verkligen trivs med – Det är inte alla förunnat. Men visst ska du ha skälig lön för mödan. När man är ny på marknaden får man ta att man har lite lägre i lön. Dock ska den inte vara oskäligt låg. Nu vet jag inte vad du är i för bransch och vad du gör, så mina råd till dig får bli rätt generella. Att man misslyckas i en löneförhandling brukar ofta bero på dålig förbreredelse.

Att tänka på inför löneförhandlingen:

Tänk till och skriv ner en lista med punkter på varför du är värd ett lönepåslag. Det kan vara punkter som:

Jag:

– är effektiv och får saker gjorda
– är omtyckt av mina medarbetare och chefer
– tänker på företagets bästa och är lojal
– gör bra affärer
– är omtyckt av våra kunder
– ligger lite lågt i jämförelse med lönestatistik jag hittat på nätet/i jämförelse med mina kollegor
– har blivit kontaktad av andra företag men stannar kvar
– kommer med nya idéer och förbättringsförslag
– etc. etc…

Kolla gärna med facket om hur du ligger till lönemässigt och om det är andra förmåner du kan få tex. kortare arbetstid och bibehållen lön

Lycka till!!

HR-Rådgivning

Korta min uppsägningstid för drömjobbet

Jag har äntligen hittat mitt drömjobb, tyvärr står min uppsägningstid i vägen för det. Den nya arbetsgivaren vill så klart att jag börjar direkt, eller i alla fall senast om två veckor, och det är ett måste för att jag ska få jobbet. Samtidigt har jag två månaders uppsägningstid på mitt nuvarande jobb. Finns det något jag kan göra?

/Claes

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Hej Claes!

Om du har skrivit ett avtal med din nuvarande arbetsgivare om två månaders uppsägning (och att det är ömsesidigt, dvs. om arbetsgivaren vill säga upp dig gäller två månader), så gäller detta. Du har två månaders uppsägningstid.
Vad du kan göra är att vädja till din nuvarande chef och säga att du har verkligen fått erbjudande om ett drömjobb och att du skulle bli mycket ledsen om du inte får den chansen pga. avtalet. Säg gärna att du kommer att göra allt för att vara tillgänglig för konskapsöverföring mm. Kanske att du också kan komma in kvällstid och jobba ikapp så övergången kan ske så smidigt så möjligt.
Din chans är alltså inte att hänvisa till lagboken, men väl att be ödmjukt om att få din “livs chans” uppfylld och att hoppas på att din chef har hjärta och möjlighet att ersätta dig så snabbt.

Lycka till!

Med bästa
Kristofer Palmblad

HR-Rådgivning

Felrekrytering av mig

Hej!

Jag började min anställning i augusti08, kom via ett bemaninngsföretag så det var tester å koll på min personlighet och kompetens. Min nuvarnde chef anställdes efter mig och är dessutom HR chef. Nu efter jul så har det kommit fram av HR chefen att hon tycker att jag har fel kompetens och att hon får inte den hjälp hon behöver för att överhuvudtaget stanna kvar på sin tjänst. Så nu vill dom att jag slutar,så att hon kan få rekrytera en med rätt profil, ev lägga ut löneadminstratonen på byrå. Är det ok från hennes sida att göra så här, jag är fast anställd. Har nämt att jag inte trivs på mitt arbete för att jag känner att hon inte är rättvis. Vad bör jag tänka på göra?

Tack!

Visa svar

Kristofer Palmblad svarar:

Om du har en tillsvidareanställning (fast anställning) så har du en anställningstrygghet enligt Lag om anställningsskydd. Om det är så att arbetet har blivit mer komplicerat och kräver att du ska lära dig nya system så ska arbetsgivaren i första hand se till att du får den kompetensutveckling som behövs. Om du arbetar enbart med lön så kan man lägga ut den på ett utomstående företag som arbetar med lön. Då blir frågan mer komplicerad. Lagen säger att det kan vara övergång av verksamhet. Men det är en rad kriterier som ska uppfyllas. Om Du enbart arbetar med lön och det utomstående företaget tar helt sonika över lönehanteringen från sitt eget bolag så är det möjligen så att man säger upp dig pga. arbetbrist. Men först måste din arbetgivare ta hänsyn till “sist-in-först-ut-principen” och göra en omplaceringsutredning. Detta innebär att man måste se om du har kvalifikationer som innebär att de som anställts efter dig ska sluta i första hand.

Det är inte lätt att svara enkelt på din fråga då man måste undersöka om det verkligen är arbetbrist eller att din chef kanske inte gillar dig. Då talar vi om uppsägning pga. personliga skäl. För detta krävs mycket. Är du med i facket så ska du absolut höra av dig till ett ombud som kan hjälpa dig. Om inte så anlita ett ombud (personalkonsult eller jurist). Det låter som ni kanske bör gå skilda vägar (Du trivs ju inte heller med ditt arbete). Då låter det som ni ska göra en överenskommelse där du får ett antal månader i lön för attt sluta. Rimligt är att du då får ca 6-10 månaders lön i kompensation. Du bör ta hjälp med denna fråga av ett proffs som kan sätta sig in i ärendet och företräda dig.

Lycka till!
Med bästa
Kristofer Palmblad

Kristofer is probably the most professional and knowledgeable HR professional I ever met during my 30 years career.

– Ulf Hellgesson, Director Human Resources at Tele2

Kristofers kompetens på svenska arbetsrätten har gjort honom till mitt första val när jag behöver råd.

– Jan Sundberg, Director of Recruiting at Logica Sweden

It is always easy to trust Kristofer because he have right experience and know how to manage complex issues.

– Tomas Karlsson, HR Ledarskap, HR Partner