Omorganisation
Här följer ett axplock med frågor och svar som Kristofer svarat på tex. i tidningar som DN, Metro, Shortcut och Campus.
Förhandlingsutspel eller riktig kritik?
Jag blev uppsagd i samband med en personalnedskärning där jag blev kompenserad för att man frångick turordningsreglerna till förmån för kollega med kortare anställningstid och liknande kompetens. I förhandlingarna som föregick beskrev min arbetsgivares representant (inkallat proffs från arbetsgivarorganisation) mig mycket negativt (prestation, lämplighet, relationer etc.) vilket chockade mig. Ska jag betrakta det som kritik att ta till sig och vara tacksam att jag fick framförd -eller var det mest förhandlingstekniska knep?
Visa svarKristofer Palmblad svarar:
Hej!
Om man säger upp medarbetare pga. nedskärning talar man normalt om “uppsägning pga. arbetsbrist”. Då är grundprincipen “Sist in – först ut”. Men när man är missnöjd med en prestation, lämplighet, relationer – som du nämner ska man säga upp pga. “personliga skäl”.
Det är två helt olika vägar att gå. Här verkar det som din arbetsgivare har sagt upp dig med en blandning av arbetsbrist och personliga skäl, vilket inte är korrekt.
Om ditt fack varit med på denna förhandling borde dom ha reagerat. Man kan ogiltigförklara uppsägningen inom två veckor efter att uppsägningen skedde.
Om tiden gått kan du fortfarande få skadestånd. Kontakta i så fall facket eller en expert på förhandling och arbetsrätt för att vägleda dig.
Om du inte vill bestrida detta så skulle jag ta dessa lärdomar med mig och gå vidare i livet. Givetvis ska du fundera på om det ligger något i den kritik som gavs.
Med bästa hälsningar
Kristofer Palmblad
Minimal chefslön
Hej!
vad är den “minimala” lönehöjningsnivån för personal ansvar rätt allmänt?
Har fått ny tjänst som operativchef på ett transport bolag med personalansvar för idag 5 personer men kommer att öka till minst 8 personer i snartid.
Vad jag tror så bör man få minst 2-3000 bara för personal ansvaret sedan får man förhandla om löneökningen för den andra delen av ansvaret “det operativa” i detta fall och då inbillar jag mig att jag måste kunna få minst 5000 i lönehöjning oavsett vad jag har idag och oavsett vad de andra chefer i min nivå har i samma bolag.
Tänker jag rätt eller fel?
Tack på förhand!
Kristofer Palmblad svarar:
Hej!
Det finns inga lagar som reglerar lönehöjning om ni inte har kollektivavtal som ibland kan ge ett svar om var minimilönen ska ligga.
Ditt antagande om att få 2-3000 kr mer i löneförhöjning är något blygsamt, om du frågar mig. Om du inte har haft personalansvar i din nuvarande tjänst och går till ett chefsjobb (vilket det onekligen är) så bör du få minst 4-5000 kr i löneförhöjning.
Jag har kikat lite på statistiken och om man utgår från att det är i Stockholmsområdet (som betalar bäst), transportbranschen, är ca 30-35 år och inte får övertidsersättning så ligger man normalt på ca 35 500 – 39 800 kr/månaden. Det är vanligt att man också får bonus, extra penison, 5 extra semesterdagar etc. utöver detta.
Dock är detta statistik. Det innebär att man kan ha hamnat på ett företag där man är “restriktiva” med lönerna. Det gäller för dig att förbereda dig och motivera med ett antal punkter varför du är värd en viss lön. Statistik är naturligtvis ett argument. Säkert kommer du på fler (omtyckt, ambitiös, lojal etc.). Man har ju trots allt valt dig till chefstjänsten. Inte för inte eller hur?!
Lycka till med förhandlingen
Med bästa
Kristofer Palmblad